Duurzaam kamperen in Drenthe
Wonderen der natuur
Wij zien dagelijks dat de natuur ingenieus is gemaakt. Dit maakt veel indruk op ons en doet ons volop genieten. Wij zijn dankbaar dat we op onze camping een prachtige en evenwichtige natuur mogen beheren en dat u bij ons duurzaam kunt kamperen in Drenthe. U krijgt een goede indruk van de camping in dit korte filmpje.
Samenwerken met de natuur
Op onze charme camping in Drenthe werken we zo veel mogelijk samen met de natuur. Bij wat we doen houden we rekening met het milieu en de natuur. We zetten daarbij nog een stap extra door de kringlopen in de natuur te gebruiken om onze camping nog mooier, meer divers en duurzamer te maken.
Geniet mee en kom duurzaam kamperen in Drenthe
U kunt bij ons heerlijk en rustig, duurzaam kamperen. U staat op een ruime kampeerplek omgeven door verantwoord en prachtig groen. Wij zijn autovrij dus uw uitzicht en rust wordt niet verstoord door auto’s.
U hoort de vele verschillende vogels de hele dag door fluiten. Waarbij de vroege ochtend en avond de hoogtepunten zijn. Als u bij het schemeren omhoog kijkt ziet u de vleermuizen de muggen uit de lucht halen. Als u dan later op de avond nog eens kijkt, ziet uw bij helder weer een indrukwekkende sterrenhemel.
U kunt smullen van de heerlijke en gezonde jam of zelf uw eten uit de biologische moestuin halen. Van de vele vruchten op de camping maken we ook heerlijke taarten. Als u daar zin in heeft mag u natuurlijk ook helpen met snoeien en tuinieren.
Onze dieren hebben de ruimte en worden met liefde verzorgd. Ze zijn tam en u kunt heerlijk van ze genieten. Op zijn tijd laten we onze dieren ook jongen krijgen. Het aanschouwen van jong leven en het moederschap zal u veel plezier geven.
Wat doen wij en wat kunt u wellicht doen?
Wij vinden het leuk om onze kennis en ervaring te delen en nieuwe op te doen. Want ook in uw eigen tuin is er al heel veel mogelijk. Die ervaring hebben wij meegenomen vanuit ons huis in een mooie woonwijk in Amersfoort. Hieronder beschrijven we graag wat wij doen op onze camping en wellicht geeft het u inspiratie. Heeft u ideeën voor ons, dan horen wij die ook graag.
Bent u enthousiast geworden en wilt u alles eens komen kijken? Kom dan duurzaam kamperen in Drenthe! Wilt u meer over de camping weten, kijk dan hier. U kunt ook direct reserveren.
Opname regenwater
Onze charme camping bevat weinig bestrating of grind. 98% van ons oppervlak wordt ingenomen door gras of bebossing. Hierdoor vangen wij al het regenwater dat valt direct op en hebben we een grote buffer in de grond zitten voor de droge perioden die we steeds vaker zien. Waar er gesproeid moet worden kunnen we gebruiken maken van het grondwater uit onze bron.
Duurzaam bemesten van het gras
Campinggasten genieten als het gras er mooi ligt. Bemesting is hiervoor essentieel. Wij gebruiken hiervoor geen kunstmest. Kunstmest stimuleert het bodemleven niet goed en de productie hiervan belast het milieu.
Omdat onze camping gesloten is van begin oktober tot eind april, kunnen wij onze 4 schapen inzetten. Zij eten van het gras en als tegenprestatie bemesten zij het gras . Een ideale natuurlijk bemesting. Met hulp van de vogels, vliegen en regen is de poep opgenomen in de grond voordat de camping weer open gaat. U hoeft als campinggast niet bang te zijn dat u poep aantreft tijdens uw verblijf.
Ons gras maaien we met onze elektrische zitmaaier. Deze zorgt er voor dat het gemaaide gras wordt gemulcht en teruggegeven wordt aan de grasmat. Zonder het gebruik van fossiele brandstof. Ook ons andere tuingereedschap werkt op accu’s die we kunnen laden met onze zonnepanelen. Extra voordeel dat het geluid van deze apparatuur vele malen minder is dan gemotoriseerd gereedschap. Prettig voor mensen en dier.
Bladeren worden compost
De vele bomen en struiken op de camping laten in de herfst hun bladeren vallen. Deze bladeren verwijderen we van de grasmat, leggen we deels tussen de struiken waar het composteert en zorgt voor een goed bodemleven. Een ander deel leggen we op onze bladerhoop. Na een aantal jaar zijn deze bladeren afgebroken door de natuur en hebben we heel vruchtbare aarde. Deze gebruiken we om verzakkingen op de camping op te vullen of de grond vruchtbaarder te maken waar nodig.
Snoeiafval
Op ons terrein met de vele bomen en planten hebben we ook enorm veel snoeiafval. Een groot deel brengen we naar de milieu straat. Maar veel blijft ook achter en is natuurlijk voedsel voor onze dieren. Onze geiten, konijnen, en varkens zijn gek op de gezonde schors van fruittakken, wilgen en hazelaars. Daarnaast beleven ze er ook veel plezier aan en zijn ze lekker het hele jaar bezig.
Grote boomstammen leggen we decoratief neer op onze camping. Het hoofddoel is echter om de natuur de ruimte te geven in deze stammen allerlei nuttig leven te laten ontstaan. Pissebedden, torretjes, aaltjes, schimmels en nog veel meer dieren leven in deze stammen en zorgen voor het rottingsproces van de boomstam. Deze diertjes zijn op hun beurt weer voedsel voor de vogels, egels, spinnen en kikkers op de camping.
Onkruid
Als je de natuur zijn gang laat gaan, heb je ook veel onkruid. Dat vinden we op onze camping minder leuk. Het is een hele klus dit handmatig te verwijderen, maar het motiveert als je weet dat ook dit allemaal weer voeding is voor de dieren. Paardenbloem, zevenblad, brandnetel en grasjes zijn lekkernijen voor de meeste dieren op de camping. Doordat ze dit eten hebben ze ook weer minder voedsel nodig dat verbouwd wordt in de reguliere landbouw. Hier ziet u welke dieren we op de camping hebben.
Wist u dat…
Onkruid niet alleen lekker en gezond is voor dieren, maar ook voor mensen. Van brandnetel en zevenblad is heerlijke en gezonde soep te maken. Paardenbloemen zijn gezond en geneeskrachtig. Wij maken hier zelf siroop van.
Moestuin en fruit
Onze grote hobby is de moestuin en de vele fruitbomen en struiken die op de camping staan. Hier genieten wij en onze gasten van. Jam, siropen, vruchten en groenten. Gezond en lekker. Zonder bestrijdingsmiddelen. 100% biologisch. U vindt het in ons gezellige koffiehuis.
Voor een optimale opbrengst kunnen we de natuur ook om hulp vragen. Brandnetelgier is een krachtige meststof en bestrijdingsmiddel tegen luizen. Lijsters zijn gek op slakken en als je de oorwurmen een huisje geeft in de fruitbomen zorgen zij dat er minder luizen, larven en mijten zijn die het fruit kunnen beschadigen.
Omdat we de ruimte hebben, gebruiken we een deel van de moestuin om eten voor onze dieren te verbouwen. Zo hoeven we minder voer te kopen en kunnen we ze biologisch voeren. Hiervoor gebruiken we mais, koolraap, pompoen, voederbiet en aardappels. Gewassen met een hoge productie op relatief weinig grond.
Bijen
Er wordt veel geschreven over hoe belangrijk bijen zijn voor de natuur. Omdat wij ze ook nodig hebben, staan er op een rustig plekje bij ons op de camping een aantal bijenkasten. Naast hun essentiële rol in de bevruchting van bomen en planten, krijgen we ook nog eens heerlijke en gezonde honing van ze.
Ons grote insectenhotel en andere natuurlijke plekken bieden een plaats voor de vele solitaire bijen en hommels. Ook zij zijn onmisbaar bij een goede bevruchting van bomen en planten.
Nieuwe aanplant
Het camping terrein vraagt ook om nieuwe aanplant. Enerzijds voor vervanging van bomen en planten, anderzijds voor het creëren van nieuwe beplanting. Hiervoor kunnen we terecht bij kwekerijen. Maar uit ons terrein halen we heel eenvoudig ook de benodigde nieuwe beplanting.
Veel planten zorgen zelf dat ze zich vermeerderen. Sommige soorten doen dit in hun direct omgeving door nieuwe scheuten te geven. Bv. sering, sneeuwbes, hazelaar en rozebottel. Andere planten laten de wind, vogels of eekhoorns hun werk doen. Dan vind je op andere plekken ineens stekjes van kastanjes, noten, kersen en esdoorn. Extra bijzonder is de wilg. Deze kun je eenvoudig stekken door gesnoeide takken in diep in de grond te steken, waarbij je ook allerlei schuttingen, hutten en tunnels kunt stekken.
Afvalscheiding zo duurzaam mogelijk
Duurzaam kamperen begint met het goed scheiden van afval. Hoe je ook je best doet, er is altijd afval. Bij ons op de camping wordt dit gescheiden. Naast het scheiden van papier, glas, plastic en rest kunnen we nog een stapje verder gaan met het aardappel, groente en fruit afval. Onze varkens krijgen een groot deel van dit afval. Koffieprut zamelen we in en gooien we bij de planten. De grond wordt hier zuurder van en o.a. hortensia’s en rododendrons hebben hier baat bij. Maar ook in de moestuin is dit goed voor de wortelen en pompoenen.
Energiegebruik tijdens het kamperen
Energie is een groot onderdeel van het huidige klimaatprobleem. Wij hebben daarom besloten niet mee te gaan in de trend om campinggasten 16 ampère stroom aan te bieden. Wij zien dat het onze gasten ook heel goed lukt met 6 en 10 ampère prettig te kamperen. De stroom die zij gebruiken kunnen we voor een groot deel opwekken met onze zonnepanelen en kleine windmolen. Een ander belangrijk onderdeel van duurzaam kamperen is het bewust omgaan met energie. Net als thuis gaat het bij duurzaam kamperen ook om de kachel iets lager en minder snel aan te zetten. Niet te lang en heet douchen is een andere grote besparing voor ons milieu. Om iedereen daar zijn eigen invulling aan te laten geven, hebben wij geen vastgestelde tijdduur of temperatuur op onze doucheknoppen zitten. Daarnaast zijn de douches gratis.
Duurzaam kamperen in Drenthe
Leuk dat u interesse heeft in de wijze waarop gasten bij ons duurzaam kamperen. Als u vragen of opmerkingen heeft kunt u altijd contact met ons opnemen.